Gouden Boomstoet moet werelderfgoed worden
Op 25 en 26 augustus wordt in Brugge de vijfjaarlijkse Praalstoet van de Gouden Boom georganiseerd. Het stadsbestuur van Brugge gaat een dossier indienen bij de Unesco om het evenement te laten erkennen als werelderfgoed. De oorsprong van de Gouden Boomstoet gaat terug tot de tweede helft van de vijftiende eeuw. In zijn huidige vorm is het tweedaagse evenement toe aan zijn elfde editie.
De Gouden Boomstoet is geïnspireerd op de feestelijkheden die op de Brugse Markt werden gehouden rond het huwelijk van Karel de Stoute en Margaretha van York in 1468. De praalstoet ging in zijn huidige vorm voor het eerst uit naar aanleiding van de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel. Maar ook in 1907, ter ere van de inhuldiging van de haven van Zeebrugge, was al eens een 'Cortège de l'Arbre d'Or' uitgegaan.
Dit jaar is Brugge toe aan de elfde editie van het evenement, waarvoor 1.800 historische kostuums moesten worden gemaakt. Zes reuzen en twaalf praalwagens, waaronder één nieuwe van de hand van Bruggelige Anne De Ghelder, zijn de voornaamste blikvangers. Brugge trok meer dan 400.000 euro uit voor het spektakel en verwacht ongeveer 70.000 toeschouwers.
De Brugse schepen van cultuur Yves Roose zegt dat weliswaar wat meewarig wordt gedaan over de zogenaamde oubollige stoeten, maar voegt er aan toe dat belang van de Gouden Boomstoet voor Brugge niet te onderschatten is. Om het belang van het gebeuren te onderstrepen, wil Brugge de Gouden Boomstoet, samen met de Heilige Bloedprocessie ook laten erkennen door Unesco als werelderfgoed.
No comments:
Post a Comment