2008-07-31

Financiën vordert btw terug

De federale dienst financiën heeft bijna 30.000 euro opgeëist van de vzw Toerisme Turnhout. Dat bedrag komt overeen met de btw die de vereniging de voorbije jaren had ge­recupereerd voor de ijspiste op de Grote Markt. De vzw heeft die som ondertussen vereffend. Voor de VRIJ-Dagen was het fiscale plaatje correct ingeschat.
Vzw Toerisme Turnhout, die ­onder meer de VRIJ-Dagen organiseert en verantwoordelijk is voor de ijspiste, was aan de vooravond van de dertiende editie van de VRIJ-Dagen het onderwerp van een btw- en belastingscontrole. De federale overheidsdienst merkte daarbij op dat de vzw de voorbije drie jaar onterecht btw had teruggevorderd voor de ijspiste op de Grote Markt tijdens de eindejaarsperiode.

Derden

“Je kan enkel btw recupereren op een commerciële activiteit waarvoor btw ontvangen en betaald wordt”, aldus voorzitter Nik Tuytelaers van vzw Toerisme Turnhout. “Niet onze vzw, maar derden baatten in feite de ijs­piste uit. De commerciële activiteit moet volgens de belastingen door de btw-plichtige gebeuren. In de toekomst zal dus het een en ander moeten worden aangepast.”

De overheid vorderde vrijwel 30.000 euro terug. Die rekening heeft de vzw al enkele dagen geleden vereffend, om zo mogelijke boetes en intresten te vermijden. “Dat bedrag kwam uit de beschikbare fondsen van de vzw. Met diverse betrokkenen bekijken we nu waar we dat nu kunnen recupereren.”


Prioriteiten

“Onze grootste zorg was het aanhouden van de vzw”, benadrukt Tuytelaers. “Wat de toekomst betreft moeten we bekijken waar onze prioriteiten liggen en waar we eventueel financiële middelen bij moeten zoeken, zoals in lid­gelden, donaties of een aangepaste toelage vanwege de stad. Als we als vzw dezelfde werking en taken willen ontplooien, moeten we daarmee rekening houden in de ramingen van 2009.”

Met Francis Stijnen die in ­september Marcel Hendrickx in zijn voetsporen volgt als burgemeester, sluit de vzw een aangepast evenementen­beleid niet uit. “We willen zeker bekijken of we bepaalde activiteiten zullen moeten aanpassen. Nee, de VRIJ-Dagen hebben geen btw-schuld en zijn financieel helemaal in orde. Dat is duidelijk dankzij de inspanningen van Marcel Hendrickx.”(LA)

No comments: