2008-05-01

Amusement aan oorlogsmonument

De gemeente Kalmthout liet aan De Vroente op de Putsesteenweg een oorlogsmonument plaatsen: een kanon dat tijdens de Tweede Wereldoorlog op bijna precies dezelfde plaats werd ingezet. Zondag 4 mei wordt het kanon ingehuldigd.

Onder impuls van Alice de Man werd het kanon naar Kalmthout gehaald. Tijdens WOII moesten de kanonnen van het zogenaamde Antwerp X-offensief vanop de Kalmthoutse heide de V1-bommen, die waren bedoeld voor de Antwerpse haven, uit de lucht halen. Iedereen is welkom voor de inwijding op zondag 4 mei om 15u.

Gouverneur Cathy Berx, oud-burgemeester van Antwerpen Bob Cools en een vertegenwoordiger van minister van Landsverdediging Pieter De Crem zullen er ook zijn. In de Vroente loopt van 4 tot 18 mei een expositie de geschiedenis omvattend van deze wapens. Nooit eerder vertoond fotomateriaal verhaalt onder meer de angstwekkende deportatie van dertien jonge Kalmthoutenaren en de aanwezigheid van Amerikaanse soldaten in onze regio.

Ivan Janssens, van de werkgroep Spearhead - die het kanon restaureerde - en Marc Van den Broel grepen de gelegenheid aan om het boek ‘Kalmthout onder de V-bommen’ uit te geven. Met als slogan ‘Tussen Dodendraad en V-bommen’ werkte de dienst Toerisme een nieuwe wandeling uit. Een gids neemt u mee naar het oorlogsverleden van de Kalmthoutse heide. (LA)

No comments: