2007-10-30

Spanje wil kust betonvrij maken

De Spaanse costa’s beginnen meer en meer op een betonnen muur te lijken. Een strandwandeling wordt bijna onmogelijk omdat op veel plaatsen de huizen tot in het water gebouwd zijn. Het kabinet-Zapatero wil van deze situatie af en bereidt een schoktherapie voor, de bulldozers staan klaar.

In 1988 werd de Ley de Costas uitgeschreven, de Spaanse kustwet. Daarin wordt het strand (de zone die door golven overspoeld wordt) bij het openbaar domein gerekend. Verder moet er een open zone van 6 meter zijn, die de zone van erfdienstbaarheid noemt. De strook van 100 meter die daar op volgt mag enkel dienen voor sport- of landbouwterreinen. De wet eiste dat tegen 2018 de betonnen gebouwen die de kuststrook in de weg staan, verdwenen zouden zijn. In realiteit is er echter niemand bezig met ontruimen.

Spaans premier Zapatero besliste daarom korte metten met de situatie te maken en begon onderhandelingen met plaatselijke besturen. Hij vraagt dat gemeenten de onteigende bewoners grond aanbieden ter compensatie. Verder wil hij langs de kustlijn fiets- en wandelpaden aanleggen en de duinen herstellen. De Toeristische sector ondersteunt de werken omdat ook zij ondervinden dat de betonnen muur toeristen eerder wegjaagt dan aantrekt. (LD)

No comments: