2007-12-18

Terug vloeistof in handbagage op Europese vliegtuigen

Deze zomer nog komt de Europese Commissie met een stappenplan om de vloeistoflimieten voor luchtvaartpassagiers af te schaffen. Na talloze klachten van passagiers, het Europese Parlement en de luchtvaartmaatschappijen wil de Europese Commissie actie ondernemen tegen de enigszins overdreven maatregel.

Eind 2006 werd de maatregel ingesteld om terroristische aanslagen tegen te gaan. Aanleiding daarvoor was een verijdelde terroristische aanslag op het Londense vliegveld Heathrow. Daar werd een bom in een blikje frisdrank gevonden. Sinds dan mochten passagiers enkel nog kleine flesjes lenzenvloeistof, drinkwater of een andere vloeistof meenemen aan boord.

Het Europese Parlement, de EU-landen en de Europese Commissie willen nu voor half januari een akkoord bereiken over veiligheid in de luchtvaart. Het Europese Parlement zal waarschijnlijk gaan meebeslissen over de controlemaatregelen op de luchthavens. Dat is nieuw, tot nu toe beslissen de EU-landen zelf welke maatregelen ze nemen. De Europese Commissie zal ook onderzoeken hoe de EU-landen de controles financieren. Van daaruit zou een voorstel kunnen ontstaan om de regels te harmoniseren. (LD)

No comments: