2007-12-12

Turkije start bouw omstreden Ilisu-dam

In Turkije zijn bouwbedrijven begonnen aan de bouw van wat de Ilisu-dam zal worden. Deze dam op de Tigris zal mogelijk het historische stadje Hasankeyf in Zuidoost Turkije onder water laten lopen. Het stadje bezit talloze belangrijke archeologische monumenten die door het water dreigen verloren te gaan. Al sinds de jaren zeventig werd tegen de bouw van de dam geprotesteerd, maar nu kon ook dat verzet niet meer baten voor de bescherming van het Turkse erfgoed.

Hasankeyf staat vol eeuwenoude gebouwen en grotwoningen. Nu de eerste steen van de dam gelegd is vrezen tegenstanders dat het gebied onder water zal komen te staan. Een deel van de cultuurschatten kan verplaatst worden maar een groter deel zal bij overstroming onmogelijk te redden zijn.

Ook de inwoners van Hasankeyf moeten nu verhuizen. Het grootste deel van de bevolking daar is Koerdisch. Daarom denken sommige Koerden nu dat de Turkse regering politieke redenen heeft voor de bouw van de dam. Op die manier zou volgens de Koerden geprobeerd worden de PKK op afstand te houden. Volgens de Turkse overheid dient de dam echter hoofdzakelijk als waterreservoir en waterkrachtcentrale. Door de aanleg komen er duizenden banen bij en wordt het gebied verder ontwikkeld, wat voor meer toeristen zal zorgen. Op die manier wil de overheid naar eigen zeggen laten zien dat ze het goed voorhebben met de Koerdische minderheid. De dam zou tegen 2013 voltooid moeten zijn. (LD)

No comments: