2008-02-12

Flitscamera’s om Zwitserse pistes

Zwitserland plaatst flitscamera's op sommige skipistes. De sneeuwongevallen worden er almaar zwaarder. Ondertussen pleiten zelfs 75 procent van de Zwitsers voor een helmverplichting op de pistes en een derde eist snelheidsboetes. Ook vraagt 45 procent gescheiden pistes voor skiërs en snowboarders.

De Zwitserse sneeuwpistes hebben een gouden kerstvakantie achter de rug. Er lag enorm veel sneeuw, waardoor de skiërs en snowboarders zich verdrongen. Bovendien komen er steeds meer mensen uit het oostblok zich bij de traditionele West-Europese sneeuwliefhebbers voegen. Maar ondertussen merken de Zwitsers almaar zwaardere ongevallen. Daarom plaatsen ze op een aantal pistes snelheidscamera's. De bedoeling is niet om de skiërs en snowboarders te beboeten, wel om hen bewust te maken van hun snelheid. Door de almaar betere uitrusting halen ze gemakkelijk meer dan vijftig kilometer per uur, zelfs de beginners al.

Ondanks dat de cijfers van de Belgen op sneeuwreis in de voorbije kerstvakantie mee lijken te vallen, noteerde Touring een derde meer sneeuwongevallen dan vorige kerstvakantie, maar toen kon nauwelijks geskied worden. VAB heeft zelfs minder sneeuwongevallen. Maar haar hulpdiensten kregen wel meer vragen om hulp vanuit de landen rond de Middellandse Zee. Logisch, want een recordaantal Belgen maakte deze kerstvakantie een reis naar de zon.

No comments: