2008-03-18

Oude ruïne van Inca-tempel ontdekt

In de nabijheid van een oud Inca-fort in de zuidelijke hooglanden van Peru hebben archeologen de ruïnes van een oude Inca-tempel ontdekt. Men veronderstelt
dat het gaat om een tempel daterend voor de Inca-periode, maar door de Inca's
werd uitgebreid. Het complex omvat elf kamers, waarin volgens het archeologenteam vermoedelijk ooit mummies en afgodsbeelden aanwezig waren.


De ruïnes bevinden zich op een afstand van 1,5 kilometer van het Sacsayhuaman-fort, dat uitkijkt op de oude Inca-stad Cusco, waar men het treintje neemt naar het verborgen tempelcomplex Manchu Picchu. De nieuw ontdekte ruïnes bevinden zich
naast een rotsformatie die, zoals men veronderstelt, heeft gediend als begraafplaats.
Volgens Sacsayhuaman-directeur Washington Camacho is dit een belangrijke vondst voor zijn archeologisch park.


De archeologen wachten op de resultaten van de koolstofdatering, maar op basis van de bouwstijl van de ruïne en het gevonden keramiek, zijn ze vrij zeker van hun ontdekking. Men schat dat een deel van de ruïne dateert van de twintigste eeuw. Ook hebben de onderzoekers een vooruitstrevend hydraulisch systeem ontdekt dat de stad Cusco van het nodige water moest voorzien.


De archeologen veronderstellen dat de Ayarmaca, een bevolkingsgroep die leefde tussen 900 en 1200, in dit gebied hebben gewoond. Daarvoor baseren ze zich op teruggevonden aardewerk. Het Inca-rijk kende zijn hoogtepunt bereikt in de vijftiende eeuw, voor de verwoestende inval van de Spanjaarden. Cusco is nog een typisch behouden stad, die door toeristen teveel wordt bezocht die op weg zijn naar Manchu Picchi. (HJL)

No comments: