2007-06-25

Kust moet hotels beschermen

De kustgemeenten moeten hun hotels beschermen. Dat zegt Vlaams minister voor toerisme Geert Bourgeois. De voorbije jaren is het aantal hotels aan de kust constant blijven afnemen. De hotels dreigen volgens de minister verdrongen te worden door bouwpromotoren en tweede verblijven. Minister Bourgeois stelt daarbij dat de kust niet zal kunnen blijven standhouden zonder overnachtingsmogelijkheden voor korte vakanties, congressen en evenementen.


“De hotels aan de kust worden verdrongen door de bouwpromotoren,” meent Geert Bourgeois. “In tegenstelling tot het Vlaamse binnenland, waar de hotelcapaciteit stijgt, tekenen we aan de kust een aanzienlijke daling op.” Vooral vanuit Duitsland zouden signalen ontvangen zijn dat de sluiting van kusthotels bijdraagt tot de daling van het toerisme. Duitsland is de op twee na belangrijkste toeristisch markt voor Vlaanderen.


Vorig jaar waren de Duitsers goed voor 1,7 miljoen overnachtingen in heel Vlaanderen. Dat was 1,3 procent minder dan in 2005. “De tendens aan de kust waarbij hotels sluiten en vervangen worden door tweede verblijven baart me zorgen,” aldus Bourgeois. Hij kondigde dan ook een studie aan over deze trend, maar roept intussen de kustgemeenten op om met
gemeentelijke structuurplannen hotels te beschermen tegen de veel biedende vastgoedsector.


Enkele kustgemeenten hebben al maatregelen genomen tegen de afbraak van hotels ten bate van nieuwe appartementsblokken en villa' s. Het gaat onder meer om Knokke-Heist, Bredene en De Haan.

No comments: