2007-06-25

Sekstoerisme ontdekt nieuwe markten

Jaarlijks worden wereldwijd bijna drie miljoen kinderen het slachtoffer van seksuele uitbuiting door toeristen. Dat werd bekend gemaakt tijdens de eerste internationale dag van het verantwoorde toerisme in Parijs. Ongeveer tien procent van de toeristen zou de keuze van zijn bestemming laten bepalen door het locale seksaanbod. Verwacht wordt dat het sekstoerisme de volgende jaren nog verder zal toenemen.


Die verwachte stijging heeft te maken met de groeiperiode van het globale toerisme. Op dit ogenblik zijn er wereldwijd 842 miljoen toeristen. Tegen eind dit decennium zal dit gestegen zijn tot één miljard. Tien jaar later zouden elk jaar 1,6 miljard toeristen op reis gaan. Daarbij worden ook nieuwe bestemmingen ontdekt en juist in die opkomende markten zou zich ook een nieuw sekstoerisme ontwikkelen.


Het fenomeen van sekstoerisme is traditioneel het grootst in Azië. Sekstoerisme vindt vooral plaats in gebieden met een arme en laagontwikkelde bevolking.“Maar ook in landen waar het toerisme volop in ontwikkeling is - zoals Marokko, Hongarije en Tsjechië – ziet men het sekstoerisme de kop opsteken,” wordt er opgemerkt. In de Letse hoofdstad Riga loopt een campagne om de plaatselijke meisjes te waarschuwen voor de golf sekstoeristen.

No comments: