2007-06-25

Nederlands Limburg mikt op religieus toerisme

De toeristische sector van Nederlands Zuid-Limburg wil de volgende jaren mikken op het religieuze toerisme. Dat meldt het online magazine RKNieuws.net. Door zich op die niche te richten wil de VVV Zuid-Limburg de trend van het dalende toerisme in Nederlands Limburg te kunnen stoppen. Vooral senioren hebben volgens de organisatie ondanks de secularisatie behoefte aan zingeving.


De campagne werd eerder deze maand gestart met de heiligverklaring van de Nederlandse pater Karel Houben. De VVV Zuid-Limburg wil met zijn campagne, die over twee tot drie jaar gespreid zal worden, de concurrentie aangaan met andere vormen van spiritualiteit, zoals yoga en zen. “Het rooms-katholicisme is weliswaar afgenomen, maar religieuze activiteiten zoals processies worden nog steeds gehouden en druk gezocht,” heet het.


Pater Karel Houben (1821-1893) werd op 3 juni 2007 door de paus in Rome heilig verklaard. Heiligverklaring geschiedt pas als bewezen is dat iemand genezen is op voorspraak van de heilige in spe. De tachtigjarige Dolf Dormans uit Munstergeleen, de geboorteplaats van Houben, zou in 1999 na een gebed tot pater Karel wonderlijk genezen zijn van een terminale darmkwaal.


Op het programma van de VVV Zuid-Limburg staat onder meer een Pater Karel-wandeling. Ook ander regilieuze Limburgse bestemmingen krijgen wandelingen en fietsroutes. Door de belangstelling voor Houben is volgens de organisatie trouwens ook de interesse in Edith Stein en pater Arnoldus Janssen, opnieuw gegroeid. Ook enkele jaren geleden werd een gelijkaardige campagne opgezet, maar die kende niet het verhoopte succes.


Omdat het project nu groter is opgezet, verwachten de organisatoren dit keer wel bijval voor het religieuze toerisme in Zuid-Limburg.

No comments: