2008-01-24

Antwerpen verwelkomt Spanjaarden

Voor het eerst kwamen in augustus meer toeristen uit Spanje dan uit Nederland over de vloer van de Antwerpse toeristische dienst. De cijfers van de Antwerpse Toeristische dienst tonen de laatste jaren dezelfde top-vijf. Eerst komen de Belgen, in 2007 goed voor 32 procent, dan de Nederlanders (22,1 procent), de Spanjaarden (10,1 procent), de Fransen (5,66 procent) en de Duitsers (5,41 procent). In totaal bezochten 361.109 toeristen de balies op de Grote Markt en in het Centraal Station, een forse groei met 21 procent tegenover 2006.


'Opvallend is dat sinds 2001 de toeristen uit Spanje zwaar terrein winnen. In 2006 waren ze nog goed voor maar 8,84 procent van de bezoekers, vorig jaar dus al 10,1 procent. Met een enorme piek in augustus, toen ze met 20 procent voor het eerst de Nederlanders voorbij staken. En dus de grootste groep buitenlandse toeristen vormden', legt schepen voor Toerisme Philip Heylen (CD&V) uit.
Het is geen toeval dat die Spaanse boost in 2001 begon. 'Toen opende Vlaanderen een toeristisch kantoor in Barcelona en dat wierp meteen zijn vruchten af', verduidelijkt Annick Bogaerts van de toeristische dienst.


In de Chinese hoofdstad Peking opende vorig jaar ook een Vlaams toeristisch kantoor. 'Met resultaat, want we verwelkomden al zes groepen journalisten uit China. In Vision, de Chinese Elle maar dan met een miljoenenoplage, kreeg Antwerpen niet minder dan 40 pagina's. Die journalisten plaveien de weg voor de andere toeristen', besluit Bogaerts.

No comments: