2008-01-21

Toeristen ontzien Kenia massaal door geweld

Het politieke geweld in Kenia heeft het toerisme lamgelegd. De voorbije vier dagen vielen opnieuw 28 doden bij woelige betogingen. Door de leegloop en de afzeggingen dreigen honderdtwintigduizend mensen hun banen te verliezen. De witte stranden liggen er verlaten bij.

Het land verdient normaal jaarlijks dik 800 miljoen dollar aan de honderdduizenden buitenlandse bezoekers. Naar schatting 200.000 mensen verdienen hun dagelijkse brood in de toeristische sector. Van obers tot taxichauffeurs, van entertainers tot safarigidsen en van piloten tot mangaman, de verkoper van ananas en basisrechten op het strand van Tiwi Beach. De schade van vier dagen politiek geweld waarbij zeshonderd doden vielen, is niet te overzien.

De bezetting van hotels in de hoofdstad Nairobi en aan de kust is gehalveerd, hotels in de badplaats Malindi moeten sluiten, 5.200 klanten per week zeggen nationale vluchten af, waardoor sommige maatschappijen een bezettingsgraad van slechts 15 procent hebben.

In Mombasa duurden de rellen twee dagen. Inmiddels is de rust weergekeerd in en rond de havenstad. Maar de economische en sociale naschokken van de politieke crisis zullen nog maanden aanhouden. De klappen zijn overal voelbaar: van de eigenaars van vijfsterrenresorts tot de verkoopsters van souvenirs.

No comments: