2008-01-14

Tibet ontvangt vier miljoen toeristen

Het toerisme naar Tibet is vorig jaar sterk toegenomen. In totaal verwelkomde het land vorig jaar vier miljoen toeristen. Dat is zestig procent meer dan het jaar voordien. De regering heeft 775 nieuwe toerbussen moeten aanschaffen om de toeristen te vervoeren. De groei van het aantal toeristen is het gevolg van de opening in 2006 van een directe spoorlijn naar Lhasa, de belangrijkste stad van Tibet.


Maar critici zeggen dat het milieu en de bijzondere leefwijze van de Tibetanen ernstig bedreigd worden door het massatoerisme. In Tibet wonen amper 2,8 miljoen mensen en het is de eerste keer dat het aantal toeristen het lokale inwoneraantal van Tibet overtreft. Maar de Tibetanen profiteren volgens de organisatie Free Tibet Campaign zelf nauwelijks van deze toeristeninvasie.


De organisatie voert aan dat de toeristenindustrie wordt geleid door Han-Chinezen die niet in Tibet wonen. Ook de Dalai Lama zelf, die tijdens de opstand in 1959 naar India vluchtte, maakt zich zorgen en beschuldigt de Chinese regering van een culturele genocide. Bovendien waarschuwt hij dat dit massatoerisme in de hooglanden een bedreiging vormt voor de watervoorziening in lager gelegen landen zoals India, Bangladesh en China.


Toerisme is een belangrijke schakel in de groei van de Chinese economie. Alleen al in Tibet zorgde het toerisme in 2007 voor negen procent van het bruto nationaal product.Tibet telt nu al drie vliegvelden en een vierde is in aanbouw. Het is nog onbekend of de Chinese overheid van plan is maatregelen te nemen om de authenticiteit van Tibet te beschermen.

No comments: