2007-11-08

Gigantisch reuzenrad in Peking voor de Olympische Spelen

In Beijing (Peking) zijn bouwvakkers begonnen met de bouw van wat het grootste reuzenrad ter wereld moet worden. De stad zit ondergedompeld in de ‘Olympische Spelen-koorts’ en wil in het kader daarvan een gigantisch reuzenrad neerzetten. Het Grote Rad van China zou 208 meter hoog worden. Daardoor zal het reuzenrad in Londen, The London Eye, met zijn 135 meter niet langer het hoogste ter wereld zijn.

De bouw van het rad zou zo’n 70 miljoen euro kosten. Het rad zal echter pas klaar zijn in 2009, na de Olympische Spelen dus. Waarschijnlijk zal een ritje ongeveer 10 euro kosten. Enig nadeel is wel dat de stad Beijing met een te groot smoggehalte kampt; Een uitzicht over de stad is dus niet gegarandeerd voor wie een rondje waagt op het reuzenrad. Op slechte dagen beperkt het zicht zich tot een paar honderd meter. Projectleider Stephen Matter blijft positief en gelooft dat de stad tegen 2009 in staat zal zijn het smogprobleem te verhelpen.

De Olympische koorts zorgt in Beijing nog voor andere gekkigheden. Zo zijn er sinds 2000, wanneer bekend werd gemaakt dat China gastland werd voor de komende Spelen, meer dan 3.500 baby’s geboren met de naam Ao Yun, een afkorting voor Olympische Spelen. (LD)

No comments: