2007-11-12

Thaise langnek-vrouwen worden uitgebuit

In enkele Thaise toeristische bestemmingen vormen de zogenaamde ‘langnek-vrouwen’ al jaren de hoofdattractie. Deze vrouwen ontvluchtten in de jaren ’80 Birma. Ze behoren tot de Padaung-stam. Ze worden langnek-vrouwen genoemd door hun karakteristieke ringen rond de hals, die hen het uitzicht van een menselijke giraffe geven.

De langnek-vrouwen klagen nu over de gevangenisachtige omstandigheden waarin zij moeten leven. De vrouwen wonen in toeristische dorpen waar buitenlanders rond de 30 euro betalen om hen te komen bezichtigen. Volgens hen zijn hun levensomstandigheden erger dan in een gevangenis. ‘Onze mannen mogen niet gaan werken, we mogen onze tuinen niet bewerlken om groenten en rijst te verbouwen en als we weg willen, krijgen we slaag. We hebben geen privacy, we zijn als dieren in de zoo.’ Aldus Mun Mun, één van de vrouwen uit het dorp Nai Soi.

Ondertussen is de Thaise politie zich met de zaak gaan bemoeien. De aanleiding daarvoor was een groepje vrouwen dat trachtte te ontsnappen maar enekel dagen later alweer terug ‘aan het werk’ was in hun dorpen. ‘We denken dat die vrouwen gedwongen werden om terug te keren naar die dorpen omdat het toeristische seiuzoen bgeonnen is, ‘aldus politieoverste Worapot Phuttawong. (LD)

No comments: