2007-11-28

Vingerafdrukken in Washington

Elke buitenlander die in de internationale luchthaven van Washington aankomt zal binnenkort digitaal de afdruk moeten laten nemen van zijn tien vingers. Tegen eind 2008 zou de maatregel aan elke grenspost moeten ingevoerd zijn. Voorheen werd in Washington enkel een foto en de afdruk van de twee wijsvingers genomen. Enkele diplomaten zijn vrijgesteld. De maatregelen zorgen voor een hele rij ontevreden reizigers.

US-VISIT, zo heet het programma, werd na 11 september ontwikkeld om gezochte personen met een valse identiteit te kunnen opsporen. Er wordt vooral naar terroristen gezocht, maar de meeste aanhoudingen waren van drugsmokkelaars of illegale immigranten.

In de meeste van de Amerikaanse consulaten in de hele wereld werden speciale scanners geïnstalleerd. Bij de aanvraag van een visum kunnen dan de vingerafdrukken geregistreerd worden. Op die manier wordt illegaal vervalsen moeilijker gemaakt. Tegen 2008 moet andere internationale luchthavens de maatregel overnemen. Het gaat om Boston, Chicago, Detroit, Atlanta, Houston, Miami, New York, Orlando en San Francisco. (LD)

No comments: