2007-11-26

New York wordt veilige stad

Voor het eerst in lange tijd zal het aantal moorden per jaar in New York dalen tot onder de 500. Tien jaar lang al voert de politie van de grootstad een nultolerantiebeleid dat nu duidelijk zijn vruchten afwerpt. Criminologen denken zelfs dat er redelijkerwijs van de politie niet verwacht kan worden dat ze nog beter zouden presteren.

Sinds begin 2007 tekende de New Yorkse politie 428 moorden op, tegen 579 vorig jaar. Meestal is het slachtoffer bekend met zijn moordenaar. Slechts 35 vermoorden kenden hun dader niet. Anders gaat het om een passionele moord, een afrekening of een confronatie met familieleden en bekenden.

De kans om in New York vermoord te worden is nu één op 17.000. Michael Bloomberg, New Yorks burgemeester, wil de stad dan ook als ‘veiligste van Amerika’ voordragen. Hij blijft ook verdedigen dat New Yorkse burgers geen verborgen wapens mogen dragen, wat fel tegen de borst van de wapenlobby in de States stuit. Ook de algemene criminlaiteitscijfers daalden met 6.47 procent. (LD)

No comments: