2007-11-09

Veroorzaken van lawine kost een jaar skiverbod

Vorig jaar veroorzaakten drie jonge skiërs een lawine door off-piste te skiën in het Franse skigebied Condamines-Montjoie. Hiervoor stonden zij onlangs voor de rechter . Ze werden veroordeeld tot een jaar skiverbod in Frankrijk. De skiërs waren ondanks een verbod toch off-piste gegaan en veroorzaakten hoog op de helling een lawine. Twee van hen werden door de sneeuw mee omlaag getrokken. Op een lager gelegen helling werd een vrouw onder de sneeuw bedolven. Iedereen kwam er met de schrik vanaf.

De uitbater van het skigebied, SECMH, daagde de drie skiërs voor de rechter wegens het in gevaar brengen van mensenlevens. De drie argumenteerden echter dat zij van het verbod niet op de hoogte waren en geen weet hadden van lawinegevaar. De rechter vond de argumenten niet geloofwaardig en veroordeelde de drie tot een jaar skiverbod, 500 euro boete en publicatie van naam en toenaam in een lokale krant.

De vraag werd nu opgeworpen of de Franse overheid stappen in de richting van een totaalverbod zal zetten. Veel lokale overheden hebben al de neiging om off-piste skiën te verbieden. ‘Verbieden is makkelijk maar wanneer laat je off-piste skiën wel toe?’ zegt Pierre Blanc, winter- en bergsport raadgever van het departement Haute-Savoie. (LD)

No comments: