2007-11-07

GPS voor skiërs

Deze winter zullen skiërs niet langer de weg kwijt raken in de wirwar van pistes. Een revolutionair nieuw gadget werd op de markt gebracht: de Satski. Met deze Ski-GPS kunnen skiërs via de satelliet navigeren en gevens zoals snelheid en afstand registreren. Dit seizoen wordt het gadget gelanceerd in verschillende Franse skigebieden: Val d’Isère, Tignes, Courchevel, Méribel, Val Thorens, La Tania, Les Arcs en La Plagne. De Satski huren kost 35 euro per dag, 90 euro per week. In de winkel kan je de GPS kopen voor zo’n 2.000 euro.

De Satski gebruikt ‘real time’ gegevens om routes uit te stippelen voor skiërs en snowboarders. Beginnelingen kunnen zo rode en zwarte pistes vermijden en voor gevorderden bedenkt het apparaat een moeilijkere tocht. Nadien kan de hele skidag herbekeken worden, of zelfs via Google Earth herbeleeft worden.

De data die de Satski opslaat (snelheid, aantal kilometers, ...) kunnen via een website upgeload worden en vergeleken met de data van andere skiërs. Bovendien beschikt het apparaat over een MP3 speler en verschillende games, voor wie het skiën even beu is. (LD)

No comments: