2008-04-22

China minder populair als vakantieland

De interesse voor China als vakantieland is deze zomer sterk afgenomen ten opzichte van vorig jaar. De daling van het aantal geboekte vakanties bedraagt 31 procent, meldt brancheorganisatie van reisbureaus ANVR maandag. Een verklaring voor de naar beneden gaande interesse voor China geeft de ANVR niet. Deze zomer worden de Olympsiche Spelen in Beijing gehouden.

De Verenigde Staten (plus 51 procent), Midden-Amerika (21 procent) en Zuid-Amerika (24 procent) trekken juist meer Nederlandse vakantiegangers. Een voor de hand liggende verklaring is de relatief zwakke dollar ten opzichte van de euro.

Tot 6 april boekten vijf procent meer Nederlanders een zomervakantie in vergelijking met vorig jaar. Iets meer dan de helft koos een zomerse vliegvakantie, vier op de tien gingen voor een autovakantie. Voor vliegvakanties binnen Europa zijn Spanje, Griekenland en Portugal koplopers.

Het favoriete autovakantieland is onbetwist Frankrijk. De interesse is gestegen met acht procent. Italiƫ volgt op plaats twee maar de groei was wel sterker (27 procent). De populariteit van Nederland als vakantiebestemming lijkt tanend (min 14 procent).

Schiphol maakte bekend grote drukte voor vrijdag te verwachten, bij het begin van de meivakantie. Naar schatting zullen 171 duizend passagiers de luchthaven aandoen; 62 duizend passagiers zullen van Schiphol vertrekken. Vorig jaar reisden op de drukste dag in de meivakantie 167 duizend passagiers via Schiphol. Reizigers moeten rekening houden met langere wachttijden, waarschuwt de luchthaven. (LA)

No comments: