2008-04-16

Beeldenvandaal Paaseiland mag naar huis

De 26-jarige Finse toerist die een beeld op Paaseiland heeft beschadigd door een stuk van een oor af te breken, mag naar huis. Hij werd betrapt door een inwoonster die een beschrijving van de man aan de politie doorgaf. De politie had de man aan zijn tatoeages herkend. Oorspronkelijk hing hem een gevangenisstraf en een fikse boete boven het hoofd maar Marko Kulju heeft voor zijn vergrijp enkel een boete van zeventienduizend dollar (een kleine elfduizend euro) moeten betalen en hij heeft moeten beloven zich drie jaar lang niet meer op Paaseiland te laten zien, maar hij hoeft niet naar de gevangenis.

Dit heeft de politie van Paaseiland bekendgemaakt. Kulju heeft bovendien een publiekelijke verontschuldiging op schrift gesteld, waarin hij het beschadigen van het monument de ergste vergissing van zijn leven noemt. In het midden van de 19e eeuw waren alle beelden buiten en de meeste in Rano Raraku omgeduwd door de Polynesische eilandbewoners zelf. Waarom de beelden werden omgeduwd is niet helemaal duidelijk. In de 19e eeuw is een groot deel van de bevolking door walvisvaarders en slavenhandelaars gevangen genomen en van het eiland verwijderd, waardoor het grootste deel van de mondeling overgebrachte cultuur en tradities van de oorspronkelijke bewoners werd vernietigd, wat het onderzoek naar de geschiedenis van Paaseiland erg moeilijk maakt.

Tegenwoordig zijn er ongeveer 50 moai opnieuw rechtop gezet. De vierhonderd beroemde beelden op Paaseiland -moai genoemd- zijn vierhonderd tot duizend jaar oud. De uit gesteente gehakte beelden zijn meters hoog en wegen tonnen. Alle beelden zijn monolitisch en zijn gehouwen uit vulkanisch gesteente. Zij staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco. (LA)

No comments: