2008-04-23

Zondagswerk kust wegens toevloed aan toeristen

Kleinhandelszaken aan de kust zullen een 'toevloed aan toeristen' opnieuw als voorwaarde kunnen hanteren om personeel op zondag te laten werken. Minister van Werk Joƫlle Milquet (CDH) heeft daarover een koninklijk besluit klaar.
De voorbije dagen was een discussie herboren rond de zondagsrust in kustwinkels.

In badplaatsen en toeristische centra gelden uitzonderingen op de reglementering op de zondagsrust. Tewerkstelling op zondag kan er tussen 1 mei en 30 september, tijdens de kerst- en paasvakantie en op dertien extra zondagen. Als voorwaarde voor die dertien extra zondagen gold vroeger ook een 'toevloed aan toeristen'. In een kb van voormalig minister van Werk Peter Vanvelthoven (SP.A) verdween die voorwaarde evenwel.

Interim-minister van Werk Josly Piette polste intussen bij de Nationale Arbeidsraad of er een intentie was de uitzondering te wijzigen. Volgens Milquet blijkt nu dat dit nooit de bedoeling is geweest. Ze heeft daarom meteen een nieuw kb klaargemaakt dat teruggrijpt naar het precedent en de uitzondering voor een 'toevloed aan toeristen' weer invoert. De tekst gaat voor advies naar de Nationale Arbeidsraad en de Raad van State. (LA)

No comments: