2008-04-14

Rusland schaft ruimtetoerisme afRusland neemt vanaf 2010 geen toeristen meer mee de ruimte in wegens ruimtegebrek op het Internationale Ruimtestation ISS. 

Dat maakte het hoofd van de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos, Anatoli Perminov, zaterdag op de Russische Dag van de Kosmonauten bekend. De Amerikaanse ondernemening Space Adventures heeft tot 2009 toeristenplaatsen aan boord van de Russische Sojoez-capsule gereserveerd. In de toekomst is Roskosmos wel bereid om privébedrijven te helpen ruimtereizen op te zetten.

Met hulp van de Russen hebben tot op heden vijf toeristen het heelal bezocht. Sinds de recente prijsverhogingen kost een tripje 40 miljoen dollar (25 miljoen euro). Voordat er sprake was van het afschaffen van ruimtetoerisme (augustus 2007) werd een tripje naar de ruimte uitgebreid met een wandeling. De extra kosten voor de wandeling kwamen boven op de toch al niet geringe prijzen voor een verblijf in de ruimte, die onlangs verhoogd waren.

Ruimtetoeristen betalen 40 miljoen dollar (29,2 miljoen euro) voor een weekje aan boord van het internationale ruimtestation ISS, exclusief wandeling. Op 12 april 1961 maakte de Russische kosmonaut Joeri Gagarin als eerste mens ter wereld een ruimtereis. (LA)

No comments: