2008-04-17

Toeristenstop voor Tibet

De Tibetaanse toeristenindustrie ervaart een tijdelijke terugslag door de ongeregeldheden in de Tibetaanse regionale hoofdstad Lhasa van eind vorige week. Het Tibetaanse bureau voor toerisme heeft dit gezegd. China kondigde vorige week een stop af op alle groepsreizen naar Tibet en heeft niet gezegd wanneer die maatregel wordt opgeheven. Het verbod werd ingesteld na een geweldsuitbarsting waarbij winkels, woningen, banken, scholen en andere gebouwen in Lhasa werden vernield. Ook tientallen auto's gingen in vlammen op. Het Chinese staatsbureau Xinhua meldde brandstichting in wel driehonderd locaties.

De straten lagen vol puin en geplunderde goederen, vooral in het historische handelscentrum Barkor dat ook de 1300 jaar oude, boeddhistische Jokhang-tempel telt. Wang Songpin, adjunct-directeur van het Tibetaanse toeristenbureau, erkende dat sprake is van een terugslag, maar benadrukte dat die slechts tijdelijk zal zijn. Hij voegde hieraan toe dat de autoriteiten 'zeer optimistisch' zijn dat het streven van 5,5 miljoen binnen- en buitenlandse toeristen voor dit jaar wordt gehaald.

Het toerisme in Tibet is sinds de ingebruikneming van een spoorweg van Shanghai naar Lhasa, twee jaar geleden, aanzienlijk gegroeid. Vorig jaar bedroeg het aantal toeristen 4 miljoen, een toename van 60 procent in vergelijking met 2006. De stroom toeristen leidde ertoe dat bezoeken aan het Potala, het voormalige paleis van de Dalai Lama, moesten worden beperkt. (LA)

No comments: