2008-04-07

Toeristen stelen van Romeinse monumenten

Archeologen in Rome hebben al eerder geklaagd dat er te weinig toezicht is op de historische site van de stad, en dat trofeeƫnjagers zo maar hun gang kunnen gaan met het strippen van de monumenten. Werklieden die opgravingen deden bij het Forum van Trajanus, zeggen dat de site letterlijk bedekt was met potscherven en fragmenten van marmeren beelden, maar dat die nu allemaal verdwenen zijn.

Het forum ligt in het midden van een renovatie project en binnenkort zullen de bezoekers verplicht zijn op een verheven wandelpad dat zich boven de archeologische vindplaats bevindt. Maar ondertussen krijgt de site wel 20 miljoen bezoekers per jaar. De Romeinse autoriteiten zeggen dat de plunderingen moeilijk te controleren zijn, omdat de hele stad een openluchtmuseum is. ''We kunnen niet elke hoek en kant in het oog houden, zeker niet wanneer er restauratiewerken aan de gang zijn'', zo luidt het daar. 'Wwe kunnen toch geen bunkers rond de monumenten bouwen en overal wachters zetten. Als we dat zouden doen, dan is heel Rome een bunker.''

De diefstal van antiquiteiten door toeristen met lange vingers is niet alleen een Romeins probleem. Cypriotische archeologen klagen dat voorwerpen tegen een 'zorgwekkend tempo' verdwijnen uit de Romeinse tempels van het eiland. En afgelopen maand nog werd een Finse toerist gesnapt toen hij een oor afbrak van een van de wereldberoemde moai-standbeelden op Paaseiland.
''Allemaal de schuld van Indiana Jones'', zegt Sebastian Urguado, een Peruaanse tourgids. ''Vroeger was diefstal uit een archeologische site iets ongehoord. Maar tegenwoordig zien sommige van mijn klanten het als een uitdaging.'' (LA)

No comments: