2008-04-10

Reynaert de Vos ontmoet kamelen

De Wase Wandelgordel is 13 april aan zijn vierde luik toe met de organisatie van de Reynaerttocht in Belsele. De stappers ontmoeten op het parcours - hou u vast - kamelen en lama's. Tenminste, als die nog niet verorberd zijn door Reynaert de vos, het boegbeeld van de organisatie. 

De Reynaertstappers zijn al 23 jaar een vaste waarde in het Sint-Niklase sportlandschap. De club verenigt 430 wandelaars. Elke tweede zondag van april organiseren ze hun Reynaerttocht.

Dit jaar is het evenement opgenomen in de Wase Wandelgordel, een nieuw circuit met tien tochten per jaar.

'Het startschot wordt zondag gegeven aan de basisschool in de Gavermolenstraat', begint de voorzitter van de Reynaertstappers, Rita Heirbaut, haar beschrijving van het traject. 'We doen het dorpsplein aan, met als blikvangers de kerk uit 1858 en de pomp. Uitrusten doen we op de Reynaertbank, waarop de boodschap Bi Belsele onder enen boom is gegraveerd.'Aan de achterkant van het bisschoppelijk kasteel, dat nu in private handen is, splitst de tocht zich in twee├źn. Ofwel gaan de stappers rechtstreeks richting Waasmunster, ofwel naar Sinaai en dan naar Waasmunster. 'We passeren het Oud Vliegveld van textielbaron Jan De Clerck en laten ons ook opmerken op de Heide van Waasmunster.'

Met de eindstreep in zicht maken de deelnemers kennis met opvallende figuren.

'In de Akkerstraat ontmoeten we kamelen, lama's en andere dieren.'

Dat moet spek voor de bek van Reynaert de Vos zijn. Vanwaar komt de naam de Reynaertstappers? 'We gaan terug naar eind 1984. Na twaalf jaar wilde de toenmalige voorzitter van de Roosenbergwandelclub uit Waasmunsters een klein clubje in Belsele oprichten. Een naam was niet zo moeilijk te verzinnen met een vos die bij allerlei toeristische activiteiten in het Waasland opduikt.' (LA)


No comments: