2007-05-27

Amsterdamse grachten meest populair

Met ruim 3,1 miljoen bezoekers was een rondvaart op de Amsterdamse grachten vorig jaar de populairste dagattractie van Nederland. De tweede plaats van populaire attracties, parken, dierentuinen en musea wordt met 3 miljoen bezoekers ingenomen door De Efteling, die het jaar daarvoor nog als eerste eindigde. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC).


“Mede door het succesvolle evenement Rembrandt 400 hebben vooral de dagattracties in Amsterdam geprofiteerd van de groeiende bezoekersstroom uit binnen- en buitenland,” aldus het NBTC. Na jarenlang op nummer één gestaan te hebben, moest de Efteling vorig jaar met ruim 3 miljoen bezoekers genoegen nemen met de tweede plaats. Andere opmerkelijke dalers zijn Walibi World en het dierenpark Emmen.


Twee Amsterdamse musea profiteerden vorig jaar sterk van het Rembrandtjaar. Het Van Gogh Museum trok 1,7 miljoen bezoekers en steeg van een vijfde plaats naar een derde plaats. Opvallende stijger was ook het Rijksmuseum, dat van een veertiende plaats met 1,1 miljoen bezoekers als negende eindige en dus weer binnen de top-tien terecht kwam. Het Sexmuseum Venustempel staat met ruim 500.000 bezoekers op een twintigste plaats.

No comments: