2007-05-21

Antwerps fietstoerisme kent explosieve groei


Het fietstoerisme in de provincie Antwerpen vertegenwoordigt een omzet van 80 miljoen euro per jaar. Daarmee vormt de sector naast de kunststeden Antwerpen en Mechelen en het resorttoerisme in de Kempen de derde belangrijkste pijler van de toeristische sector van de provincie. Het fietstoerisme heeft de voorbije jaren in de regio dan ook een explosieve groei gekend. De sector is goed voor 1.745 banen.

Uit een studie van Toerisme Provincie Antwerpen bleek dat het fietstoerisme in 2001 ongeveer vijf miljoen bezoekers aantrok. “Dat is inmiddels opgelopen tot meer dan negen miljoen,” benadrukte Eveline Sierens van de dienst Planning en Onderzoek van Toerisme Provincie Antwerpen. “Daarbij blijkt dat 40 procent van de deelnemers gebruik maakt van het fietsknooppuntennetwerk. Dat is een stijging met 89 procent.”

Uit het onderzoek bleek verder dat 53 procent van de fietsers afkomstig is uit de eigen provincie, maar desondanks is het aandeel van de fietsers uit andere regio’s tijdens de voorbije vijf jaar met 32 procent gestegen. “Er komen vooral meer fietsers uit Oost-Vlaanderen (19 procent) en Nederland (14 procent),” aldus nog Eveline Sierens. “Het fietsen is van een lokaal product uitgegroeid tot een belangrijk toeristisch gegeven.”


Daarnaast wordt opgemerkt dat 44 procent van de bezoekers gedurende verscheidene dagen met de fiets rondtrekt in plaats van een vaste basis te kiezen. “Dat is opvallend meer dan in de omliggende provincies,” voert Eveline Sierens aan. “De gemiddelde verblijfsduur bedraagt 6,4 nachten. De belangrijkste logiesvormen zijn de hotels (42 procent) en de campings (23 procent).”

Een fietsvakantieganger besteedt tijdens zijn verblijf gemiddeld 84 euro per nacht. Bij een fietsdaguitstapper bedraagt de besteding 11,8 euro per dag, terwijl een fietstochtenmaker 7,4 euro per dag uitgeeft. Gemiddeld komt dat aan een besteding van 8,8 procent per dag. “Deze cijfers maken duidelijk hoe belangrijk het aantrekken van fietsvakantiegangers is,” voert Dirk Yzewyn, directeur van Toerisme Provincie Antwerpen, aan.

Die bestedingen gebeuren nagenoeg volledig in de horeca. Twee derde van het bedrag gaat naar eten, terwijl de rest uitgegeven wordt aan drank. “De bestedingen in de provincie Antwerpen liggen significant hoger dan in de omliggende provincies,” stipt Eveline Sierens aan. “Bovendien kenden de horecabestedingen tijdens de voorbije vijf jaar een stijging met 25 procent.”

Volgens Dirk Yzewyn speelt de gastronomie een bijzonder belangrijke rol in het succes van het Antwerpse fietstoerisme. “Daardoor kunnen we ons immers onderscheiden van andere regio’s die het fietstoerisme willen uitspelen,” meent hij. Toerisme Provincie Antwerpen gaat dan ook verder met het uitbreiden van zijn project Fietsvriendelijke Horeca, waar tot nu toe al met 240 uitbaters wordt samengewerkt.

In de toekomst zal er volgens Inge Verhaert, gedeputeerde voor toerisme en voorzitter van Toerisme Provincie Antwerpen, vooral gewerkt worden aan kwaliteitsbewaking en kwaliteitsverbetering. “Zo zullen er een aantal trajectverbeteringen worden uitgewerkt,” voert ze aan. “Ook zal er nog gewerkt worden aan bijkomende bewegwijzering en worden er drie nieuwe fietsarrangementen aangeboden met koffernabrengservice.”

In de zomer wordt ook een experiment opgestart met een gps-route in Essen, waarbij niet alleen de weg via satelliet uitgestippeld wordt, maar waarbij ook informatie gegeven wordt over bezienswaardigheden langsheen de route. “Dit is het begin van een compleet nieuwe productontwikkeling,” becommentarieerde Dirk Yzewyn een gps-project. In de toekomst zullen dan ook nog andere, gelijkaardige initiatieven mogen verwacht worden.

No comments: