2007-05-01

Pulcinella wordt nieuwe Antwerpse jeugdherberg

In de Antwerpse Sint-Andrieswijk werd met een eerste spadesteek van Vlaams minister van toerisme Geert Bourgeois gestart met de bouw van Pulcinella, de nieuwe Antwerpse jeugdherberg. De naam komt er op voorstel van de buurt. Met het project is een investering van 7,5 miljoen euro gemoeid. De nieuwe jeugdherberg zou in de loop van 2009 geopend moeten worden.


Antwerpen had dringend nood aan een nieuwe jeugdherberg. Opsinjoorke, de huidige jeugdherberg langs de Antwerpse ring, dateert uit de jaren vijftig en is afgeleefd. Het complex voldoet niet meer aan de hedendaagse comfort- en logiesvereisten. Daarom werd met Vlaams minister van toerisme Geert Bourgeois gezocht naar een oplossing. Dat werd uiteindelijk een nieuwbouw, midden in het centrum van de stad.


Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois startte eigenhandig de graafwerken voor de bouw van een gloednieuwe jeugdherberg. Op voorstel van de buurt wordt het complex Pulcinella gedoopt, naar het Antwerpse poppentheater met de typische dubbelstangpoppen, de zogenaamde poesjenellen. Indien de werken volgens planning verlopen zouden de eerste toeristen in 2009 in de nieuwe jeugdherberg terecht moeten kunnen.


De Antwerpse jeugdherberg is volgens minister Bourgeois één van de vele concrete reacties die Vlaanderen doet om het jeugdtoerisme te stimuleren. “Het belang van jonge reizigers wordt vaak schromelijk onderschat,” aldus de minister. “Jongeren zijn goed voor ongeveer een kwart van het aantal toeristische verplaatsingen en vertegenwoordigen wereldwijd goed voor 150 miljoen aankomsten.”


Minister Bourgeois benadrukte dat jongeren ook graag geziene gasten zijn. “Ze spenderen meer geld in cafés, snackbars en pubs en maken gebruik van het openbaar vervoer,” stipte hij aan. “Bovendien brengen ze leven in de stad. Maar de beschikbaarheid van goedkope logiesmogelijkheden is wel een bijzonder belangrijke voorwaarde om deze jongeren aan te trekken.


De jeugdherberg beschikt over 180 bedden, verdeeld over slaapkamers voor twee, vier of zes personen. Deze kamers beschikken over een eigen sanitair. Per etage is er een zithoek. Daarnaast zijn er een eetzaal voor 120 personen, een bar, sauna, fietsberging, vier vergaderzalen en bergruimte met lockers. (DW)

No comments: