2007-07-06

Grensoverschrijdende museumsamenwerking Zwinstreek

Tien musea uit Vlaanderen en Zeeuws-Vlaanderen hebben besloten hun krachten te bundelen. Onder de naam ‘Tien parels in de Zwinstreek’ wordt ook een gezamenlijke brochure uitgegeven. Dat moet volgens Danny Lannoy, schepen van erfgoed van Knokke-Heist, een eerste belangrijke stap vormen in de gezamenlijke promotie van wat er historisch leeft in de Zwinstreek. De brochure is verkrijgbaar in de deelnemende musea en de diensten voor toerisme.


Het initiatief voor de samenwerking ging uit van het museum Sincfale uit Knokke-Heist, dat de andere musea uit de Zwinstreek uitnodigde om na te gaan in hoeverre er behoefte bestond aan een onderlinge uitwisseling en samenwerking. Op die manier kwam het tot een samenwerking van musea uit Knokke-Heist, Damme, Brugge, Maldegem en vier uit het Nederlandse Sluis. “De krachtenbundeling is een meerwaarde voor de streek en is een unicum in de grensstreek,” aldus nog Danny Lannoy.


“Door zich samen te presenteren met andere kleinschalige musea uit de omgeving kunnen de kleintjes laten zien dat liefhebbers van cultuur, historie en natuur niet per se naar Brugge of Gent hoeven,” aldus de betrokkenen. “De kleinere musea vullen elkaar vaak aan en kunnen een pallet activiteiten aanbieden dat iedereen moet kunnen aanspreken.” In het kader van de grensoverschrijdende samenwerking is er ook op Europees vlak belangstelling om samen te werken.


Het is volgens Danny Lannoy belangrijk dat het netwerk verder uitgebouwd wordt in het kader van Interreg Vier, dat eind dit jaar van start gaat.

No comments: