2007-07-16

Oorlog blijft belangstelling wekken

De belangstelling voor de eerste wereldoorlog in de Westhoek blijft groeien. Dat heeft Piet Chielens, coördinator van het In Flanders Fields Museum in Ieper gezegd naar aanleiding van het bezoek van de Britse koningin Elizabeth aan de Westhoek naar aanleiding van de herdenking van de Slag van Passendale, die negentig jaar geleden plaats vond. Dat oorlogstoerisme is volgens Chielens een zegen voor de locale economie.


Het oorlogstoerisme in de Westhoek heeft een jaarlijkse economische return van 33 miljoen euro en 522 fulltime jobs. Vandaag komen toeristen en dagjesmensen in grote getale de sporen van de oorlogsgebeurtenissen bezoeken. In 2006 ontving de streek 329.000 oorlogstoeristen. Onder meer de Last Post aan de Menenpoort in Ieper, de Tyne Cot-begraafplaats in Passendale en het In Flanders Fields Museum in Ieper zijn grote aantrekkingspunten.


Tien jaar geleden voorspelde men dat het oorlogstoerisme na de eeuwwisseling een serieuze terugval zou kennen, onder meer omdat er steeds minder getuigen van de oorlog in leven zijn. Het tegendeel blijkt echter waar te zijn. De interesse in de eerste wereldoorlog wordt steeds groter. Vooral bij Britten blijft de belangstelling levend. Het is voor hen ook een vrij goedkope uitstap.

No comments: