2007-07-23

Nederlanders willen meer naar buitenland

Nederlandse toeristen willen de volgende jaren iets meer het buitenland bezoeken dan dat ze in eigen land blijven. Dat blijkt uit het Trendrapport Toerisme, Recreatie en Vrije Tijd van het Nederlands Research Instituut voor Recreatie en Toerisme (NRIT). Nu al brengt 55 procent van alle Nederlandse toeristen zijn vakantie in het buitenland door. Frankrijk, Spanje en Duitsland zijn daarbij de favoriete bestemmingen.


Tachtig procent van de Nederlandse bevolking zegt met vakantie te gaan. De onderzoekers verwachten dat het totaal aantal vakanties van Nederlanders tot het einde van dit decennium met ongeveer 1,8 procent per jaar zal toenemen. Binnenlandse vakanties zouden daarbij een groei kennen van 1,4 procent, maar blijven daarbij ver achter bij de buitenlandse vakanties. Die zouden met 3,1 procent stijgen.


Bijna veertig procent van de Nederlanders onderneemt alleen een lange vakantie, met vier of meer overnachtingen. Dertig procent onderneemt zowel een lange als een korte vakantie en zeven procent alleen een korte vakantie. De zomerperiode is nog steeds het populairst om op vakantie te gaan. In 2006 gingen 10,1 miljoen mensen in deze periode met vakantie. Met een totaal van 7,2 miljoen Nederlandse vakantiegangers is ook de winterperiode niet onbelangrijk.


Bijna 40 procent van alle buitenlandse overnachtingen van Nederlanders zijn gesitueerd in Frankrijk, Spanje en Duitsland. Frankrijk verloor vorig jaar wat terrein, terwijl Duitsland juist iets in belangstelling toenam. Een opvallende stijger was Azië, maar Turkije kende een ernstige terugval.

No comments: