2007-07-01

Belgische toerist blijft kust trouw

De Belgische toerist blijft trouw aan de kust, maar kiest wel voor kortere vakanties. Dat blijkt uit cijfers van het West-Vlaamse toerismebureau Westtoer. In 1992 brachten Belgen nog meer dan 17miljoen nachten door aan de kust. In 2005 waren dat er 12miljoen. Per bezoek bleven Belgen drie nachten minder dan in 1992. Bij buitenlanders is de duur van het verblijf stabieler. Daar gaat het om 3,5 miljoen overnachtingen.


Westtoer merkt op dat mensen meer op reis gaan en dan ook voor kortere vakanties kiezen. Daarom profileert de Belgische kust zich ook meer als een bestemming voor vier seizoenen in plaats van als een typische strandvakantie. De kust heeft volgens Westtoer immers meer te bieden dan alleen maar zon en strand, want het is ook een regio met een aantrekkelijke gastronomie en cultuur.


Die imagoverandering was hard nodig, want tegen de bodemprijzen van Turkije kan de eigen kust niet op. Bij een grote touroperator kost een vakantieweek in Turkije voor een gezin met twee kinderen 1.735 euro, met inbegrip van vliegtuigticket, eten en verblijf in een viersterrenhotel. Voor een weekje Blankenberg heeft men bij dezelfde touroperator voor die som nog geen hotel.


De Belgische kustgangers zijn volgens Toerisme Vlaanderen wel trouw. Acht op de tien Belgen die naar de kust komen, waren er de afgelopen drie jaar ook al te vinden. In twee derde van de gevallen gaat het om dezelfde badplaats. Vooral mensen met kleine kinderen en senioren bezoeken graag de Belgische kust. Drie van de vijf vakantiegangers zijn gepensioneerd. Veertig procent slaapt in een hotel, nog eens veertig procent huurt een appartement of andere woning. Slechts zes procent kiest voor een camping.

No comments: