2007-07-15

Vlaanderen en Nieuw-Zeeland herdenken oorlog

Vlaanderen en Nieuw-Zeeland sluiten een overeenkomst om samen beide wereldoorlogen te herdenken. Op 12 oktober 1917 beleefde Nieuw-Zeeland de bloedigste dag uit zijn geschiedenis: in amper vier uur tijd vielen toen 2.700 slachtoffers tijdens de Slag van Passchendaele. Zowel Vlaanderen als Nieuw-Zeeland zal het toerisme naar herdenkingsplaatsen en historische sites aanmoedigen.


Vlaams minister van toerisme Geert Bourgeois wil met het oog op de periode 2014-2018 de Westhoek en Vlaanderen in heel de wereld positioneren als de belangrijkste toeristische bestemming voor herdenkingen van 100 jaar eerste wereldoorlog. Hij ziet de overeenkomst met Nieuw-Zeeland als een eerste stap in dit plan. Het is ook de bedoeling om tegen 2014 de Westhoek-slagvelden te laten erkennen als Unesco-werelderfgoed.


Het dorp Passchendaele werd tijdens de eerste wereldoorlog totaal verwoest. De Slag van Passchendaele wordt beschreven als één van de bloedigste veldslagen uit de geschiedenis. De slag duurde van 4 oktober 1917 tot 6 november 1917. Op 28 september 1918 werd het dorp definitief op de vijand heroverd door het 4de Regiment Karabiniers en door de Grenadiers. Naar die twee korpsen werden in Passchendaele twee straten genoemd.

No comments: