2007-07-05

Mercator blijft definitief in Oostende

Het zeilschip Mercator blijft definitief in Oostende. Dat heeft minister Kris Peeters bekend gemaakt. Het zeilschip zal gebetonneerd worden in het Mercatordok. Dat moet de stad Oostende en de Vlaamse gemeenschap heel wat kunnen laten besparen op het vlak van onderhoud. Ook de Amandine, de laatste Ijslandvaarder, ligt in een betonnen kuip. Meteen heeft Oostende de garantie dat het één van zijn schitterendste stadsgezichten kan behouden.


Het opleidingsschip Mercator is een driemaster en maakte 54 wereldreizen maakte. In 1960 werd het uit de vaart genomen en ingericht als museumschip. Sinds 1964 ligt het in het dok voor het stadhuis van Oostende. In 1996 werd de Mercator beschermd als monument en kreeg zijn vaste ligplaats in Oostende. Wel kreeg het schip de toelating om 90 dagen per jaar Oostende te verlaten. Maar het onderhoud van het schip begon steeds problematisch te worden.


Het schip moet normaal regelmatig in het droogdok, maar de laatste beurt dateert al van zeven jaar geleden. Daarom werd gekeken welke toekomst er voor het schip uitgestippeld moest worden. De alternatieven waren het 75 jaar oude schip opnieuw in de vaart te brengen, het te verhuizen naar Antwerpen of een definitieve verankering voorzien in Oostende. Uiteindelijk koos minister Peeters voor het laatste alternatief.

No comments: