2007-07-14

Toeristen bedreigen Galapagos-eilanden

De Unesco vreest dat de unieke fauna en flora op de Galapagos, een eilandengroep die staatkundig tot Ecuador behoort, door de stroom van toeristen wordt bedreigd. De commissie Werelderfgoed van de Unesco heeft daarom de 19 eilanden, gelegen op zowat 1.000 kilometer ten westen van de Zuid-Amerikaanse kust, op de haar rode lijst geplaatst. Die omvatten alle werelderfgoederen die bedreigd zijn in hun voortbestaan.


De Galapagoseilanden vormden het eerste gebied dat de Unesco in 1978 op haar Werelderfgoedlijst plaatste. Op die lijst staan unieke landschappen en bouwwerken die beschermd worden. De lijst telt 830 sites, waaronder negen in België, onder meer de Vlaamse begijnhoven en het Plantijn en Moretuscomplex. De Galapagoseilanden gelden als een uniek levend museum en vormen een uitstalraam van de evolutie.


Volgens de VN-organisatie brengen cruiseschepen, twee keer zoveel toeristen als 15 jaar geleden. Daardoor is het scheepvaartverkeer tussen de eilanden toegenomen, zijn nieuwe soorten binnengedrongen en verblijven nu meer mensen op de eilanden, om de toeristenstroom te bedienen. Dat is voor de eilanden desastreur. Ook het Niokolo-Koba nationaal park in Senegal kwam op de rode lijst terecht. Dat wordt bedreigd door stropers en de bouw van een stuwdam.

No comments: